Ustvarjanje s čebeljim voskom

Ustvarjanje s čebeljim voskom

Ustvarjanje s čebeljim voskom
Ustvarjanje s čebeljim voskom

Izdelki iz čebeljega voska so priljubljeni zaradi svoje lepe in okolju prijazne narave. Poleg tega, da so okolju prijazni in ponovno uporabni, izdelki iz čebeljega voska imajo naravno lepo barvo in prijeten vonj. Izdelke iz čebeljega voska lahko ustvarite sami doma! Spodaj je nekaj idej za ustvarjanje izdelkov iz čebeljega voska:

  1. Sveče iz čebeljega voska: To je ena izmed najbolj priljubljenih uporab čebeljega voska. Preprosto stopite čebelji vosek in ga prelijte v kalupe za sveče. Dodate lahko eterična olja za vonj ali naravne barvne dodatke za dekoracijo. Ne pozabite na stenj po sredini sveče. Po možnosti naj bo iz naravnih materialov.

  2. Balzam za ustnice: Zmešajte čebelji vosek z rastlinskim oljem, kot je kokosovo olje, in nekaj kapljicami eteričnega olja za aromo. Nato vlijte mešanico v majhne posodice in pustite, da se strdi. To je odličen naravni balzam za ustnice.

  3. Okraski iz čebeljega voska: Za okraske uporabite liste čebeljega voska, t.i. satnice. Pripravite svoje najljubše modele za piškote (naj bodo kovinski) in jih nekoliko segrejte (pazite, da niso pretopli za prejemanje). Z modeli vtisnite model v satnico in odstranite dobljeni okrasek. Pustite nekaj minut, nato po želji naredite luknjico in z naravno vrvico obesite na poljubno mesto. Zlasti lepi bodo videti pred virom svetlobe npr. napeti na vrvici pred oknom. Z njimi pa lahko naravno polepšate tudi zavito darilo ali doma narejeno voščilnico.

  4. Zvite sveče iz satnic: Liste čebeljega voska lahko porabite tudi za zvite sveče. Satnico odrežite na želeno višino sveče. Segrevajte s sušilnikom za lase, da vosek postane gibljiv (hladen vosek se lahko lomi). Odrežite stenj 1 cm višje kot bo sveča in postavite na konec satnice, tako da je višek stenja na zgornjem koncu. Ta bo služil za prižiganje sveče. Čvrsto ovijte vosek okoli stenja in nato z dlanmi potiskajte stran od sebe, da se vosek ovija okoli sveče, dokler ga ne zmanjka. Po potrebi še malo segrejte, da se odvije. Pazite, da je premer dobljene sveče primeren za izbrani stenj. 

  5. Balzam za roke in telo: Podobno kot pri balzamu za ustnice, lahko ustvarite tudi balzam za roke in telo. Uporabite različna rastlinska olja in čebelji vosek za pripravo bogatega vlažilnega izdelka.

  6. Krpa za shranjevanje hrane: Čebelji vosek lahko uporabite za izdelavo  krpic za shranjevanje hrane za ponovno uporabo. Te krpice nadomestijo plastično ali alu-folijo in so okolju prijazne.

  7. Mazila in kreme: Čebelji vosek lahko uporabite za izdelavo naravnih mazil in krem za nego kože. Dodajte zeliščne izvlečke ali eterična olja za različne namene, na primer za pomiritev kože ali za lajšanje bolečin. Večji delež čebeljega voska uporabite, bolj trdo bo mazilo.

  8. Naravni osvežilci zraka, t.i. "wax melts": Izdelajte naravne osvežilce zraka iz čebeljega voska in eteričnih olj. Vosek odišavite s svojim najljubšim vonjem in pustite, da se strdi v majhnih kalupih. Uporabite v klasičnem gorilniku za eterično olje. Ker se vosek le počasi tali in ne gori, se bo vonj sproščal počasneje, kot pri svečah, zato jih boste lahko dlje časa uporabljali.

  9. Vosek za lesene površine: Čebelji vosek se uporablja tudi za zaščito in nego lesenih površin, kot so pohištvo ali deske za rezanje. Za pohištvo izdelajte premaz, v katerem komponento maščobe (po navadi je to parafinsko olje) zamenjajte z ustrezno količino čebeljega voska. Nanesite na površino v tankem sloju in segrevajte s sušilnikom za lase, da se dobro vpije v les.

    Pri uporabi čebeljega voska bodite previdni, saj se stopi pri relativno nizkih temperaturah. Uporabljajte ustrezne varnostne ukrepe in upoštevajte vse potrebne smernice za ravnanje s čebeljim voskom.

Sorodni članki
Meni
Košarica
Zapri
Nazaj
Račun
Zapri