Je kremni med pravi med?

Je kremni med pravi med?

Je kremni med pravi med?
Je kremni med pravi med?

Pred kratkim smo pisali o kristaliziaciji medu, naravnemu pojavu, ki omogoča, da s spremembo strukturo ostane užiten zelo, zelo dolgo. Ta fascinanten naravni pojav, edinstven med živili, medu pripisuje nadnaravne sposobnosti, saj je med zaradi tega procesa edino naravno živilo, ki se ne pokvari. A ta pojav ima tudi svojo ceno. Med kristalizacijo se pri medu spremeni tekstura, zaznavanje naravne sladkosti in okusa, viskoznost in celo barva, kar ne ustreza vsem. Da zagotovimo dolgo zadovoljstvo pri uporabi medu vseh nas, ki imamo radi tekoč, mazljiv med, ga predelamo v kremni med.

Kremni med je gosto tekoč, lepo mazljiv, značilne mlečne barve in nekoliko drugačnega okusa. Zaradi drugačne strukture se kremni med več ne strdi in tako lahko v njem uživate zelo dolgo. Nastane v postopku, ki ga uporabljamo za spreminjanje teksture medu iz kristalizirane v gosto, kremasto in mazljivo obliko. Ta postopek pomaga preprečiti, da bi se med ponovno kristaliziral in ostal trd.

Je medu potem kaj dodano, da se tako spremeni? Odgovor je: NE. Kremni med je pravi med, pri katerem so vse bistvene lastnosti medu, zaradi katerih ga uživamo, nespremenjene. 

Kremni med dobimo z mehanskim postopkom drobljenja medenih kristalov. V posebni posodi želen kristaliziran med nekaj časa mešamo z določenimi prekinitvami. Glede na značilnosti medu, ki ga opredeljujejo, na razmerje med glukozo in fruktozo in na naravno vsebnost vode v medu določimo natančen postopek mešanja, ki zagotovi popolni rezultat. Idealni kremni med se kar stopi in ne pušča teksturnih dražljajev v ustih. Ker se z načrtnim mešanjem medeni kristali trejo v vedno manjše delce, ti postanejo skoraj da nezaznavni, s tem pa se spremeni tudi občutek sladkosti v ustih, zato ga boste verjetno za enak občutek sladkosti porabili manj. Če pri kremnem medu še zaznavamo delce kristalov ali ga zaznavamo kot penastega, je postopek stekel prehitro ali še ni zaključen in celoten postopek je potrebno prilagoditi glede na značilnosti medu, ki ga uporabljamo. 

Hranilne vrednosti medu se lahko razlikujejo glede na vrsto in vir medu, s samim postopkom pa ostanejo nespremenjene. Med, pridobljen iz različnih vrst cvetja ali rastlin, lahko vsebuje različne hranilne sestavine in okuse, vsebuje tudi različne antioksidante in druge naravne spojine, ki imajo lahko koristi za zdravje, kot so flavonoidi in fenolne spojine. Vendar pa je med zelo kaloričen, zato ga je treba  uživati zmerno in predvsem kot nadomestek za manj koristne oblike sladil.

Sorodni članki
Meni
Košarica
Zapri
Nazaj
Račun
Zapri