Kako pridelamo cvetni prah?

Kako pridelamo cvetni prah?

Kako pridelamo cvetni prah?
Kako pridelamo cvetni prah?

 
Postopek pridobivanja cvetnega prahu v našem čebelarstvu vključuje več korakov: 

  1. Postavitev smukačev za cvetni prah: na močne družine namestimo posebne rešetke za cvetni prah. Te rešetke so nameščene v panjih blizu vhoda. Cvetni prah, ki ga nabirajo čebele, pade skozi te rešetke in se nabira v posebnem prostoru. 
  2. Nabiranje cvetnega prahu: čebele nabirajo cvetni prah med svojimi obiski cvetov. Ko čebele obiščejo cvet, se cvetni prah oprime njihovih telesc. Medtem, ko se premikajo med cvetovi, cvetni prah ostane na njihovem telesu. 
  3. Vrnitev v panj: ko čebele naberejo dovolj cvetnega prahu, se vrnejo v panj. Medtem ko vstopajo skozi vhod v panj, čebele prečešejo svoje telo in cvetni prah odstranijo s svojih nog in telesa. 
  4. Pobiranje cvetnega prahu: cvetni prah, ki so ga čebele prinesle v panj, pade skozi rešetke za cvetni prah v poseben zbiralnik, nameščen pod rešetko. Redno preverjamo te posode in iz njih poberemo nabrani cvetni prah. 
  5. Obdelava in shranjevanje cvetnega prahu: pri nas je na voljo svež, neposušen cvetni prah. Ta cvetni prah očistimo drugih delcev in skrbno spakiramo v steklene kozarce, ki jih nato hranimo na hladnem do dobave končnemu potrošniku. Ves čas uživanja mora biti svež cvetni prah spravljen na hladnem (vsaj v hladilniku ali še bolje v hladilni skrinji). Nabran cvetni prah pa tudi posušimo, da zmanjšamo vlažnost in preprečimo razmnoževanje mikroorganizmov. Nato ga shranimo v tesno zaprtih posodah, da ohranimo svežino in kakovost. Posušen cvetni prah shranjujemo na temnem – v kuhinjski omarici ali shrambi. 

Cvetni prah dragocen vir hranil za čebele, zato smo pri pobiranju cvetnega prahu previdni, da poberemo le presežek nabranega cvetnega prahu. Tako zagotovimo, da imajo čebele dovolj cvetnega prahu za nemoten razvoj čebelje družine, ohranjanje zdrave populacije čebel in dobrega vzdušja v panju.  

Sorodni članki
Meni
Košarica
Zapri
Nazaj
Račun
Zapri