Med v satju - med, ki se postreže kar sam

Med v satju - med, ki se postreže kar sam

Med v satju - med, ki se postreže kar sam
Med v satju - med, ki se postreže kar sam

Satovje (satje ali tudi satniki) je struktura, ki jo izdelujejo čebele v svojem panju iz voska. Satovje je sestavljeno iz šestkotnih celic, ki so zaprte na eni strani, in služi kot shramba za med, pelod, in kot gnezdo za razvijajoče se čebelje ličinke.

Čebele izločajo voščene plošče iz svojih trebušnih žlez in z njimi gradijo šestkotne celice. Ta geometrijska oblika omogoča optimalno izrabo prostora v panju, saj se celice tesno prilegajo druga drugi, kar minimizira izgubo prostora in porabo voska.

Celice za med so odprte celice v čebeljem satovju, ki so namenjene shranjevanju medu. Čebele nabirajo nektar iz cvetov, ga predelajo v med v panju, nato pa ga shranijo v teh celicah za prihodnjo uporabo. Ko so celice napolnjene z medom in med dozori, jih čebele zaprejo s posebnim pokrovom iz voska.

Takšne celice so običajno razporejene v satovju ob robu panja ali na zgornjem delu satovja. Celice za med so večje od celic za ličinke in celic za pelod, saj je med glavna hrana in vir energije za čebele. V obdobju, ko je nektarja ali mane v naravi veliko, čebele celice zgornjih satov v panju povišajo z dodatnim voskom, popolnoma napolnijo z medom ter tako ustvarijo medeno satje.

Med v celicah za med je običajno shranjen kot zaloga hrane za čebele, zlasti za zimsko obdobje, ko nabiranje nektarja izven panja ni mogoče. Čebelarji med letnim čebelarskim ciklom odstranimo nekaj medu iz panja za človeško uporabo, pri tem pa poskrbimo, da še vedno ostane dovolj hrane za preživetje čebel v panju. To omogoča čebelam, da uspešno preživijo zimo in da se nova generacija čebel razvije v spomladanskem času, ko je ponovno na voljo več  hrane.

Med, ki ga čebele shranijo v celicah, je naravno sladilo, ki ima veliko sestavin s prehranskimi prednostmi za človeka, vključno z antioksidanti, encimi in drugimi hranili. V nekaterih kulturah in tradicijah se žvečenje medenega satovja uporablja za različne namene, vključno z zdravstvenimi in prehranskimi koristmi. Verjame se, da žvečenje medenega satovja lahko koristi prebavnemu sistemu, koži, imunskemu sistemu in drugim vidikom zdravja. V nekaterih krajih satje v medu uporabljajo kot naravno žvečilko - ko okus po medu izgine, preostalega voska ne zaužijemo, tem več ga spravimo za drugo rabo. 

V arabskih kulturah je satovje z medom redno na mizi, kadar se zbere družina. Postrežejo cel medeni sat, od katerega si vsak odlomi kos. Medeno satje pri njih pogosto okrogle oblike in ne pravokotne kot pri nas. Zaradi visoke cene je med v satju izjemno cenjen izdelek, ki ne sme manjkati na mizi. Kot pristni, nepredelani dar čebel ima medeno satovje posebno mesto v njihovih navadah, na kar opozarja tudi njegova izvirna, nedotaknjena oblika.

Zato pogosto rečemo, da je medeno satovje edinstveno živilo, saj je med v satju že pakiran v svoji naravni posodi, ki jo v celoti - posodo, vsebino in pokrov - priskrbijo čebele same. 

Sorodni članki
Meni
Košarica
Zapri
Nazaj
Račun
Zapri