16. oktober Svetovni dan hrane

16. oktober Svetovni dan hrane

16. oktober Svetovni dan hrane
16. oktober Svetovni dan hrane

Danes obeležujemo svetovni dan hrane. Hrana (p)ostaja pomembno vprašanje vsakega posameznika, bodisi zaradi zdravja, videza, storilnosti ... Že dolgo ni skrivnost, da "si, kar ješ" in da s tem, kar zaužijemo, neposredno vplivamo na razplet tistega dne in v veliki meri, vsaj naslednjega jutra. In med tem ko eni skrbimo za boljše počutje ... se drugje zaradi neenakomerne razporeditve že osnovnih življenjskih dobrin drugi zbujajo in zaspijo v pomanjkanju. In med tem ko ostaja to vprašanje nerešeno že stoletja ... se človek uspešno množi naprej in posega v zadnje zaloge pitne vode in drugih naravnih virov. In med vsem tem ... se ekipa dobro uigranih opraševalk in opraševalcev vsako pomlad vrne na teren in z majhnimi dejanji pušča velika sledi.

"Medonosna čebela s svojo dejavnostjo v naravi, ki ji pravimo opraševanje, pomembno vpliva na pridelavo hrane za ljudi in živali, na pridobivanje različnih industrijskih surovin, pa tudi na človekovo zdravje in druge dejavnike življenja. Vlogi čebele kot opraševalca se lahko zahvalimo tudi za izjemno biotsko raznovrstnost rastlin v naši državi. 

Najpomembnejše poslanstvo čebeljega rodu je opraševanje različnih rastlin. Narava nagrajuje čebele za njihovo delo z medičino in cvetnim prahom ter tako omogoča njihov razvoj in obstoj ter razširjanje rastlinskih vrst. Med žuželkami, ki oprašujejo rastline, so na prvem mestu prav čebele. Najpomembnejše so za opraševanje sadnega drevja, saj oprašijo kar 70–80 % cvetov, ta odstotek pa se zaradi vse intenzivnejše kmetijske proizvodnje še povečuje. Najopaznejša in največkrat dokazana je zato vloga čebel pri opraševanju jablan, hrušk, breskev, češenj, jagod itd. Predvsem na večjih plantažah jablan in hrušk se hitro pokaže, kako so bili cvetovi oplojeni. Čebele pri opraševanju temeljito opravljajo svoje delo. Od kakovosti oprašitve sta odvisna donos in kakovost pridelkov, ta pa je najbolj vidna po velikosti in obliki plodov.

Zaradi povečevanja števila prebivalcev na našem planetu postaja problem proizvodnje hrane vse bolj alarmanten. Ker pridobivanje novih obdelovalnih površin ne gre več v korak z vse večjim številom prebivalcev, je edina rešitev večja pridelava na enoto površine. To lahko dosežemo z določenimi agrotehničnimi postopki, med katerimi je zelo pomembno prav opraševanje. Rešitev za velik in dober pridelek je najem čebel v času cvetenja. Z organiziranimi prevozi čebel na območja, zasejana s kmetijskimi kulturami, lahko dosežemo tudi za 40 in več odstotkov bogatejši pridelek. V primerjavi z ostalimi opraševalci prezimijo čebele v velikem številu in lahko že zgodaj spomladi dobro opravijo svojo opraševalno vlogo.", beremo na straneh ČZS.

 

Kaj lahko potem naredimo, da v očeh prihajajočih generacij nismo videti kot najšibkejši člen celotne verige razvoja človeške populacije? Ker, roko na srce, imamo jasno informacijo, da smo danes živeči tisti, na katerih je, da začnemo pometati s slabimi navadami in utirati pot, po kateri bo človeštvo ponovno postalo, kar je: DEL NARAVE, in ne nekakšen zunanji opazovalec.

Nekaj časa tudi še imamo.

Lahko začnemo pri sebi. Lahko porabimo manj. Lahko porabimo bolj premišljeno. Lahko ne posežemo po prvi, ampak po pravi izbiri, na vseh področjih, pri vsaki odločitvi o porabi. Lahko smo na takšno izbiro ponosni in zgled drugim. In lahko še naprej damo vedeti, da nam je jasno, kakšne so v tem boju dolžnosti tistih, ki odločajo v imenu vseh nas.

Sorodni članki
Meni
Košarica
Zapri
Nazaj
Račun
Zapri