Čebelji vosek

Čebelji vosek

Čebelji vosek
Čebelji vosek

Proces proizvodnje voska je ključen za življenje in delovanje čebeljega panja. Vosek zagotavlja trdno okvirno strukturo, ki omogoča shranjevanje hrane, vzrejo ličink, hranjenje čebelje zalege ter delitev nalog znotraj čebelje kolonije.

Čebele proizvajajo vosek s pomočjo posebnih žlez, imenovanih voskovne žleze. Te žleze se nahajajo na zadku čebel in so najbolj razvite pri mladih delavkah.

Postopek proizvodnje voska se začne, ko čebela poje veliko količino medu. Nato se med v njenem prebavnem sistemu pretvori v sladkorje, ki jih lahko uporabi za izdelavo voska.

Vosek čebele izločijo v obliki voščenih luskic. Ko so žleze polne, čebele izločijo majhne voščene luske skozi mikroskopsko majhne odprtine na dnu trebuha.

Čebele nato žvečijo in oblikujejo voščene luske s svojimi čeljustmi, dokler ne postanejo trdne in prožne. S tem ustvarijo voščene ploščice, ki jih uporabljajo za gradnjo satovja in za shranjevanje hrane ter vzrejo ličink.

Pri gradnji satovja čebele uporabljajo vosek kot gradbeni material. Vsaka čebela zajame voščeno ploščico s svojimi čeljustmi, jo zmehča s toploto svojega telesa ter jo pritrdi na ustrezno mesto na satovju. Sčasoma se ploščice voska združijo v strukturah satovja.

Voščene luske so sprva svetle, skoraj prozorne in brez barve in vonja. Sčasoma se obarvajo zaradi prisotnosti naravnih pigmentov, propolisa in vpliv svetlobe, toplote in zraka. Med najpogostejšimi pigmenti, ki prispevajo k rumenkasti barvi voska, so karotenoidi. Karotenoidi so naravni pigmenti, ki se nahajajo v cvetovih, listih in drugih rastlinskih delih, ki jih čebele zbirajo med nabiranjem nektarja in cvetnega prahu. Ko čebele predelajo te naravne pigmente, se lahko prenesejo na končni izdelek - voščene ploščice.

Med procesom predelave nektarja in cvetnega prahu v voščene ploščice čebele dodajo tudi encime in druge kemične snovi, ki prispevajo k aromi voska. Vosek lepo diši zaradi prisotnosti različnih spojin, ki izhajajo iz cvetnega nektarja in cvetnega prahu, ki jih čebele zbirajo med nabiranjem hrane. 
Vonj voska se lahko razlikuje glede na starost in kakovost voska. Starejši vosek lahko razvije globlje in bogatejše vonje, medtem ko lahko svež vosek izžareva bolj subtilne in nežne vonje. 

Sorodni članki
Meni
Košarica
Zapri
Nazaj
Račun
Zapri